nasa

Uzay Turizmi ve Ticareti Nedir?

Ticari Uzay Nedir ?

Ticari Uzay olgusu, 1962 yılında, Telstar1 uydusunun uzaya gönderilmesiyle başladı. Yıllardır devletlerce yönetilen uzay çalışmaları, sivil girişimci ve şirketlerin de dahil edilmesiyle daha düşük maliyetli ve daha kısa zamanda bilimsel çalışmaların gelişim hızını arttırdı. Ayrıca bu durum insanlığın yüzyıllardır merakı olan uzayı keşfetmek için büyük bir kazanım olarak görülmekte. Başta NASA olmak üzere birçok şirketin hedefinde Ay’a ve Mars’a gidecek araçlar tasarlayıp orada 3D yazıcı sistemleri ile yapılar inşa edip başta koloniler olarak adım adım başka gezegenlerde ve uzayda yeni yaşam alanlar oluşturmaya yönelik planladıkları projeleri hayata geçirmek var. NASA, 2011 yılından itibaren ABD hükumeti kararı ile oluşturulan proje kapsamında dış uzayda dünya alçak yörüngesine uçulmasını ve Uluslararası Uzay İstasyonuna iş dünyasını tarafınca yapılmasına karar verdi. NASA, şirketler tarafından üretilen mekiklerle astronot ve malzemeye taşıma işlemini özel şirketlere bıraktı.

Uzay Turizmi Nedir?

Özel şirketlerinin ticari uzay piyasasına girmesiyle revaçta olan kavramlarından biri olan uzay turizmi, sadece astronotların değil herkesin deneyimleyebileceği bir seyahat olma yolunda. 2000’li yılların başında belli bir meblağ karşılığında 7 kişi uzaya götürüldü. Günümüzde birçok şirketin hedeflerinde önümüzdeki yıllarda uzay turizmini geliştirmeyi ve düzenli hala getirmek için öncülük ediyor. Bunlardan biri kuşkusuz TESLA elektrikli otomobil şirketi kurucu olan Elon MUSK’a ait olan Space X adlı şirket. 30 Mayıs 2020 tarihinde Space X’nin Crew Dragon Demo-2 mekiği Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatıldı. Milyonlarca insanın canlı olarak izlediği bu fırlatma yeni bir uzay çağının miladı olarak düşünülüyor.

Uzay Turizminin Hayatımızdaki Yeri Nedir?

İnsanlık yüzyıllardır kafasını kaldırdığında gördüğü şeye hep büyük merak duymuştur, ona ulaşıp onu keşfetmek istemiştir. Yıllardır uzaya ve çeşitli gezegenlere giden astronotlar belki de bu konudan bütün insanlıktan daha şanslı. Yaşadığımız evrene uzaktan bakabilme düşüncesi bile birçok insan için imkansız bir hayalken bu fikrin ilerleyen yıllarda İstanbul-Ankara arası gidip gelme gibi olağan bir hal alacak olması oldukça merak uyandırıyor. Günümüzde bu seyahat için konuşulan meblağlar oldukça uçuk olsa da özel şirketlerin bu işlere dahil olmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda uzay turizminin çok daha ulaşılabilir olacağını muhakkak. Şu zamana kadar dünyayı uzaydan seyretme şansını çok az kişi yakalamış olsa da gelecekte yaygınlaşan turistik uzay yolculukları sayesinde yaygınlaşarak olabilitesi yükselecektir. Şu aşamada daha yolun başında olunsa da hızla gelişip büyüyen teknoloji ile bunu gerçekleştirmek oldukça kolay ve hızlı olacaktır.

KAYNAK: https://pazarlamaturkiye.com/uzay-turizmi-ve-ticareti-nedir/