Türkiye’nin yurt dışı paket tur fiyatı Avro bazında yüzde 10 arttı
Türkiye turizmde bu yılın ilk çeyreğinde ziyaretçi bazında iyi gidiyor. Paskalya döneminde de devam eden talep yaz sezonuna yönelik rezervasyonlarda da yaşanıyor. Peki talepteki bu artış fiyatlara yansıyor mu?
NBK Touristik’ten Recep Yavuz Avrupa ülkelerinden çeşitli tur operatörlerinin Türkiye paket tur fiyatlarını inceledi.
Recep Yavuz’un incelediği 72 paket turun 10’unda çok küçük de olsa fiyat düşüşleri olurken. 62’sinde artış olduğu, tur operatörlerinin 2022 ve 2023’te sunduğu 72 paket turun ortalaması alındığında mayıs-haziran aylarında fiyatların en az yüzde 10 arttığı görülüyor.
Savaş ertesi tatilcinin en merak ettiği konu, dünya genelinde artan fiyatların tatil bütçesine ne kadar yansıyacağıydı.
Özellikle yakıt ve enerji fiyatlarının artması ile ham maddesi ulaşım ve konaklama olan tatilin bundan çok etkileneceği bekleniyordu. Nitekim öyle oldu ve artan fiyatlar tatilcinin bütçesini önemli ölçüde revize etmesini gerektiren bir hal aldı.
Burada ortalama bir rakam verebilmek çok zor. zira tatil dönemine. bölgeye, seçilen ürüne, kişi sayısına, erken rezervasyon, last minute’ gibi tur operatörleri kampanyalarına göre değişkenlik gösteren bir tablo var önümüzde. Onlarca uçak şirketi, tur operatörü ve yüzlerce otelin parametreleri söz konusu. İki faklı turist aynı dönem, aynı otele, aynı tur operatörü ile, aynı uçakla farklı fiyatlarla gidebilir.
Konunun bizi ilgilendiren kısmı konusunda fikir sahibi olabilmek ve geçen yıla göre yaklaşık artışı tespit edebilmek için Antalya’ya en çok turist gönderen tur operatörlerinden birinin geçtiğimiz yıl ve bu yıl aynı dönemler için afişe ettiği 72 paket tur üzerinden çalışma yaparak bir kanaat oluşturmaya çalıştım.
Paket tur kapsamına uçak, otel, transferler, rehberlik hizmeti. havalimanına tren bileti, kısmen çeşitli seyahat sigortaları. rezervasyon hizmetleri gibi kalemler dahil. En büyük maliyeti tabii ki ulaşım ve konaklama oluşturuyor.
72 paket turun 10 unda çok küçük de olsa fiyat düşüşleri olurken. 62’sinde artışlar mevcut. Düşüşlerin tur operatörünün pazarlama stratejisi ilgili olması kuvvetle muhtemel. Artışlar yüzde 10’dan yüzde 100 kadar değişebiliyor. Geçtiğimiz yıla göre fiyatı artmayan paket tur yek gibi.
İncelediğim tur operatörünün hem 2022 hem 2023’te sunduğu 72 paket turunu birebir kıyaslayarak ortalamasını aldığımızda paket tur fiyatlarının geçtiğimiz yılın aynı dönemi olan mayıs-haziran aylarında en az yüzde 10 arttığını görüyoruz.
Bu da yine aynı dönem 72 paket tur kişi başı ortalaması olan bin 160 Euro’nun yaklaşık 130 Euro artması anlamına geliyor.
Bu çalışmaya göre, tur operatörü ile Antalya’ya tatile gelecek dört kişilik bir ailede 500 Euro üzerinde bir paket tur artışı öngörmek gerçekçi olur. Bu bahsettiğim rakamlar sadece mayıs sonu haziran başını kapsıyor. Yüksek sezona doğru bu rakamın daha da yukarıya çıkacağını biliyoruz.
Turistin tatili boyunca yapacağı ekstra harcamaları da göz önünde bulundurursak, iki çocuklu bir aile 2023 tatili için geçtiğimiz yıla göre yaklaşık bin Euro daha fazla bütçeyi göze almalı. Bu bahsettiğim sadece bir tur operatörünün rakamları üzerinden bir bakış. Ancak sanırım diğer tur operatörlerinde de durum benzerdir.
Diğer Akdeniz destinasyonlarmda bu rakam daha da fazla. İspanya yüzde 37’lik bir artışı öngörürken. İtalya fiyat artışlarına şehirler için getirdiği ek vergileri de ekledi. Yunanistan ve Portekiz daha kontrollü gitmeye çalışırken, halihazırda Akdeniz’in pahalı destinasyonları arasındalar.
Pandemi süreci Avrupa’nın bazı ülkelerinde henüz geçen hafta son erdirildi. Uç yıldır seyahat etmeyen milyonlarca insan için 2023 yılı evden çıkış yılı olacak. Tatil ihtiyacı ve arzusu artan fiyatlara daha baskın gelerek ve bu yıl turizmcinin tam anlamıyla yüzünün güldüğü bir yıl olacak. Hedeflenen pandemi öncesi dönemi yakalanırsa bu yıl dünya genelinde yaklaşık 1,5 milyar insan seyahat edecek. Hemen hemen bütün ülkelerin turist sayısı ve turizm gelirleri artacak.
Bu yılın en önemli konusu ise bu trafikte ortaya çıkacak kaos yönetimi olacak. Bütün ülkelerde Havalimanlarından başlayan yoğunluk otel doluluklarına kadar yansıyacak. Gittikçe artan personel sorunu turizme el freni etkisi yapacak. Böyle ‘çek li, ‘cak’lı yazdığıma bakmayın, bunlar sadece benim görüşlerim değil, katıldığım fuarlar, okuduğum raporlar, konuştuğum turizmcilerden süzülen ortak kanaatler.
Bu sene turist gelmesinden ziyade, süreci sağlıklı yönetecek ülkeler ön plana çıkacak. Böyle dönemlerde ürün kadar fiyat da öne çıkıyor. Türkiye her ikisi ile de avantajlı konumda. (Hürriyet Akdeniz)
KAYNAK: TURİZM GAZETESİ