TURİZM SEKTÖRÜNDE POST COVID 19 PAZARLAMA STRATEJİLERİ
Turizm ve otel sektörü olarak oldukça zor günlerden geçiyoruz.
Covid-19 yani Corona Pandemisi sürecinde ve sonrasında en fazla dikkat etmemiz gereken konu yine ‘Pazarlama’ . Çünkü şu ana kadar belkide en büyük sorunumuz turizmde sektörün hiç bir segmentinde Pazarlama Stratejimizin ve markalaşma çalışmalarının olmamasıydı.
Şu an global anlamda bir bir pandemi krizi yaşıyoruz.Tüm sektörler bir yana Hospitality yani konaklama’dan, hava taşımacılığına, F&B sektöründen tema parklara, transportation’dan eğlence sektörüne kadar sektörü tüm yapı taşlarını içeren bir tanımlama olan Hospitality- Ağırlama ve hizmet sektörü Turizm sektörü en fazla -olumsuz olarak- etkilenen sektör durumunda.
Şöyle ki, World Travel & Tourism Council tarafından öngörülen Covid- 19 kaybı dünya genelinde 75 milyon iş kaybı, 2.1 trilyon USD gelir kaybı.
Bu her nereden bakarsanız bakın büyük bir kayıp, hele Turizmin dünya ekonomisinin %10 una karşılık gelen bir sektör hacmine sahip olduğu düşünülürse.
Aslında, turizm sektörü olarak özellikle Türkiye’de bizler çok fazla kriz yaşadık ve kriz yönetimi olarak yeterli birikimimiz var .Ancak Covid-19 Küresel anlamda yaşandığından ve devamlı bir belirsizliğe yol açması nedeniyle ilk kez karşılaşılan bir durum niteliğini taıyor ve ve krizle mücadele de kullanabileceğimizi düşündüğümüz kılavuz ilkeler geçerliliğini yitirmiş durumda.
Sektördeki pek çok marka bu nedenle içinde bulundukları durumdan bir çıkış yolu arıyor.
BU SÜREÇTE TURİZM SEKTÖRÜ NELER YAPIYOR VE NELERE DİKKAT ETMELİ.
Öncelikle dilerseniz nelere dikkat edilmeli, buna değinelim;
- REKLAM YAPMAYA ARA VERİLMELİ ANCAK MARKETING MUTLAKA DEVAM ETMELİ.Google Ads, Medya harcamaları, dijital veya printed reklam harcamaları bu dönemde kesilebilir ancak pazarlama markanızın yaşamasını sağlar bu nedenle pazarlama yapmaya devam edilmeli. Burada pazarlama yapılacak kanallar önemli.Veriler gösteriyor ki Sosyal Medya platformları ve Chat Aplikasyonları oldukça uygun bir şekilde kullanılmaya devam edilmelir. Örneğin bir restoran iseniz size özel lezzetlerinizi karantina süresince takipçilerinizle paylaşmak ekibinizle bunu uygulamalı olarak göstermek.Bir otel iseniz herkesin evde olduğu bu süreçte sağlıklı olmak için wellness ekibinizle bir günlük sağlık ve spor programı oluşturabilir yine takipçilerinizle paylaşabilirsiniz.
- Bu süreçte toplantılar için pek çok dijital aplikasyonları kullanarak markanızla birlikte iş ortaklarınız, ekibiniz ile gerçekleştireceğiniz toplantılarınızı bu platformlar üzerinden uygulayabilirsiniz.
- ŞİMDİ TOPLUM YARARINA YARDIM ZAMANI. Konu salgın bir hastalık olunca öncelikle kendimize sevdiklerimiz ve çevremizin sağlıklı olması herşeyin önüne geçti.Bu süreçte o nedenle kapalı oteller odalarını Sağlık personeline açtı.Aynı zamanda pek çok firma ürün veya hizmetlerinde değişiklik yaptı. Pandemi tedavisi ve olumsuz etkilenecek ekonomilerde kişiler ve kurumlara maddi destek sağlamaya başladı.
- HİZMETLERİ DÖNÜŞTÜRMEK Örneğin;Restoranların bu süreçte ‘takeaway’ hizmet vermeye başlaması.Açık olarak hizmet vermeye devam ediyorlarsa masa düzeninde sosyal mesafe kurallarının uygulanmaya başlaması.
TOPLUMLARDA SEYAHAT ALIŞKANLIĞI POST CORONA SÜRECİNDE NASIL DEĞİŞECEK?
Pandemik bir salgın hastalık sonucu zorunlu sosyal mesafe, hijyen, sınırların kapatılması, sokağa çıkma yasakları derken elbette tekrar eskisi gibi olabilmemiz biraz zaman alacak.
- Pandeminin etkileri hemen hemen her konuda kendini göserecek.Sosyal,Ekonomik,Psikolojik ve Teknolojik anlamda değişiklikler olacak
- Sosyalleşmenin tanımı değişecek
- Bilim yükselecek
- Sürdürülebilirlik çok konuşuldu ancakiçeriği anlaşılmadı.Tüm canlılar olarak tek bir ekosistem içinde olduğumuzun farkına artık varacağız.Nitelik ve nicelik değerleri değişecek niceliğin önemini fark edeceğiz. (Kültür Doğa,Eğitim vs)
- Sertifikasyon Dönemi başlayacak.Hem bireyler hem de işletmeler ‘Corona Free’ olduklarını belgelemek zorunda kalacaklar.(Covid Free Hotel,Highly Hygenic Hotel)
- Sosyal Mesafe kurallarına uymayan hiç bir işletme hayatta kalamayacak.
- Deneyim ve Yenilik odaklı konseptlere sahip işletmeler başarılı olacak.
- Öncelikle öyle uzun mesafe seyahat edebilmemiz kısa sürede pek mümkün olamayacak. Bulunduğumuz yerden pek fazla uzaklaşmak istemeyeceğiz.Kısaca Lokal Turizm öncelikli olacak.Bunun şimdiden litaretüre giren bir tanımı bile oluşmuş ;’Staycations’
- Her ne kadar karantinalar kalkmış , uçuşlar başlamış olsa bile biz karayolunu tercih edeceğiz. Kalabalık havaalanlarından , insanların yoğun olarak bir arada olduğu yerlerden mümkün olduğunca uzak kalıp uzun bir süre sosyal mesafe kurallarına uymaya devam edeceğiz. Seyahatlerimize kendi aracımızla ve yakın çevremizle gerçekleştireceğiz.Bu durumda öncelikle seyahat şekli Road Trips olacak.
- Seyahat süreleri de bu süreçte değişecek. İlk süreçte yakın yerlere Long weekend tarzında kısa süreli seyahatler yapacağız. Sonrasında gelişen teknolojik alt yapı nedeniyle seyahatlerin süresi oldukça uzayacak.
- Teknoloji ve dijital dünya inanılmaz hız kazanacağından 5 G ve Wifi 4 gibi, işlerin uzaktan yürütülebileceğini de bu süreçte gördüğümüzden tatillerin süresi mevsim farketmeksizin 1-2 aya kadar çıkabilecek.
- Lüks Tüketim yerini Bilinçli Tüketime bırakacak. Ekonomilerde bir içe dönüş olurken hem öz kaynağın hem de tüketimin tam anlamıyla bilinçli olarak yapılacağı bir sürece gireceğiz. Har vurup harman savurmayacak ve tüketirken gayet bilinçli olacağız.
- Sağlık, spor kısaca Well-being öncelikli tesisler tercihimiz olacak. Aslında bu artık yeni hayat tarzımız olacak.
- Tam anlamıyla Doğa’ya dönüş yaşanacak. Bu arada öncelik doğal yaşam kaynaklarının korunması olacak.Hayvan ve tüm canlı yaşamlarının korunması çok önemli olacak.
- Tarım yapmak bireysel yaşam biçimine kadar inecek.Tarımsal turizm artacak.
- Alışverişler online olarak yapılacak.
- Tatil alışverişleri alışkanlığı da değişecek. Tatil satın alırken ‘ucuz fiyat’ değil niceliği önemli olacak.Zaten olası ekonomik resesyon sonrasında pek çok firma maalesef yok olacak güçlü marka ve misafiri odağına alabilen en iyi hizmeti sunabilen işletmeler devam edecekler. Zaten tatil tercihlerimizde firma-otel-restoran vs reputasyonu iyi olan sağlık, hijyen sosyal mesafe kurallarına uyan işletmeler tercih edilecek.
- Biyolojik pasaport dönemi başlayabilecek. Covid -19 sonrası pek çok ülke sınırlarını hemen açmak istemeyecek bu sebeple seyahat etmek isteyen kişilerinsağlık açısından bir sorun teşkil etmediklerine dair ‘biyolojik pasaportlar’ hayata geçebilecek.
- Seyahat Sigortası sektörü oldukça hareket kazanacak.
- Menüsü, Odaları,Toplantı salonları uygun olmayan kurallara uymayan işletmeler kapanacak.Dünya Sağlık Örgütünün hazırladığı rehber ışığında COVID FREE HOTEL ve HIGHLY HYGENIC HOTEL sertifikası zorunlu olarak bulundurulması gerekecektir. (Bu sertifikaya benzer bakanlığın oluşturduğu benzer bir sertifikada olabilir)
Kısaca misafir memnuniyetinin ötesine geçip misafire değer sağlamayı hedefleyenmisafir deneyimi yönetimi yaklaşımını benimsemek şart olacak.Önümüzdeki süreçte turizm maalesef normale dönen en son sektör olsa dahi bu sürecin sonunda , veba salgınından sonra gerçekleşen rönesans gibi yeni dünya düzeni oluturulduktan sonra Turizm en parlak dönemini yaşayacak.
POST COVID VE TURİZM İŞLETMELERİNDE PAZARLAMA STRATEJİLERİ
Peki böylesine zorlu bir süreç sonrasında Turizm sektöründe yer alan oteller, havayolları, restoranlar ve tüm turizm işletmeleri stratejilerini nasıl oluşturmalı?
Öncelikle dilerseniz gelin bu aşamada Pazarlama’nı tanımına bir kez daha göz atalım.
Pazarlama en basit anlamıyla, toplumun gereksinimleri ve beklentilerini anlama ve bu çerçevede ürün ve hizmetler yaratıp bu ürün ve hizmetlerin nasıl tasarlanıp hedef tüketiciye ulaştırılması sunulmasıyla ilgili tüm aktivitelerin planlanması sürecidir.
Pazarlamanın yeni tanımı ise (American Marketing Association AMA 2017) Toplum için değer yaratan teklifler yaratma ,iletişim kurma,sunma ve değiş tokuş etme süreçlerinin tamamıdır.
Covid-19 süresince, faaliyetlerine ara veren ve de sağlık çalışanlarına hizmet veren oteller, kargo sağlık malzemeleri taşımacılığı yapan havayolları, take away hizmete geçen ve yüzde yüz sağlık , sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyan restoranlar , kendi içlerindeki iletişimleri toplantıları dijital aplikasyonlar üzerinden gerçekleştirmiş aynı zamanda özellikle sosyal medya üzerinden ve emailing yoluyla gelişmlerden tüm misafir portföylerini, sadık misafirlerini çözüm ortaklarını haberdar ederek bir anlamda bu süreci topluma en faydalı olacak şekilde görev ve sorumluluk bilinci ile sürdürmeleri gerekiyor.
Covid-19 sonrası oluşacak yeni ‘dünya’da özellikle oldukça olumsuz etkilenen turizm sektöründe yer alan işletmelerin salgın öncesi düzenle bu yeni sürece devam edebilmeleri hemen hemen imkansız olabilecektir. Bu nedenle yeni bir Stratejik Pazarlama Planı yapmaları zorunlu olacaktır.
Stratejik pazarlama planı ile SWOT ve PEST Analizlerini tekrar yapmaları ve buna göre taktik ve plan geliştirerek strateji oluşturmaları daha kolay olabilecektir.
Bu yeni düzende önemli olacak bir kaç konu başlığını şöyle sıralayabiliriz;
- Geçmiş tecrüblere bakmak sonuçları analiz etmek : Sars krizi ve 11 Eylül sonrasında toparlanma süreci ve dünya düzenindeki değişimler nelerdi burada neler olabilir.
- Elbette 11 Eylül sonrası ‘security’ kavramı hayatlarımıza nasıl girdi ise bu süreçte de sağlık ve hijyen kavramı daha önce hiç olmadığı kadar hayatımızda olacak.
- Pazardaki imajınız sadık misafirleriniz için daha önce ne idi ise mümkün olduğunca o çizginizde kalmaya çalışın. Başta sadık misafirleriniz olmak üzere tüm misafir datanız ile şeffaf, bilgilendirici, empati içeren soft bir dil ile iletişim kurun ve devam ettirin
- CRM ve Loyalty programlarınızı upgrade edin.
- Hayatın tekrar ‘normal’e dönmeye başladığı süreçte Yeniden Açılış Duyurusu yapın .
- Veri güvenliği ve analizi oldukça değerli olacak işletmenizin faaliyeti olmadığı süreçte verilerinize sahip çıkın
- Öncelikle bu süreçte en önemli konu kuşkusuz kendi ekiplerinin ve misafirlerinin sağlığı olacaktır.Pazarlamada hem Covid 19 hem de post Covis 19 sürecinde kullanılacak (iç ve dış pazarlama) dil ve ton oldukça önemlidir.Doğru bir dil ve zamanlamada duyuru yapmaya çalışın.
- Comp set’inizi gerekirse güncelleyin. Rakiplerinizi takip edin- Neler yaptılar, nasıl bir politika uyguladılar,hala rakipleriniz mi?
- Fiyat politikanıza çok dikkat edin.Tecrübeler gösteriyor kriz endişesi pek çok işletmede ani ve gereğinden fazla fiyat düşmeye neden oluyor. Gelmeyen misafirin fiyatını düşürmek en büyük hata! Misafir bir süre sonra geliyor ancak fiyatları eski haline getirmek çok uzun zaman alıyor .
- Bu yeni süreçte dijital kuşkusuz en önemli iletişim güzü olacak. Yeni teknolojileri,uygulayın.
- Web sitenizi ve sosyal medya kanallarınızı sürekli güncelleyin.Misafirleriniz ve ekibinizle birlikte tesisinizdeki hijyen ve sosyal mesafe kurallarına nasıl uyum sağlandığına ilişkin güven verici videolar hazırlayın ve yayınlayın.
- Bu dönemde karşılaştırma yapacağınız raporlarda bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslama yapmak bir müddet anlamsız olacaktır.Uzun süreli raporlamalar geçersiz olabilir. daha kısa aralıklarla raporlamalar yapmalısınız. Geçen hafta ile bu hafta karşılaştırması hatta dün ve bugün doluluk gelir vs.
- Bu süreçte Local Market önceliğiniz olmalı.İkincil hedefiniz eğer yurtdışı ağırlıklı çalışan bir işletme iseniz açık olan pazarlar ve havayolu şirketleri yakın takibinizde olmalı.
- Görünen o ki ilk açılacak segmentler münferit iş seyahatleri ve münferit tatiller olacak. sonrasında ise düğün nikah gibi daha küçük sayıda katılımcının olacağı etkinlikler. Uzunca bir süre belki de artık hiç bir zaman- yoğun katılımlı toplantı organizasyonları gerçekleşmeyecek. Bu nedenle fiyat segmentlerinizi hazırlarken öncelik sırasına dikkat edin.
- Bu süreçte Mutfak F&B bölümleri hem çalışanlar hemde misafirler tarafından kullanılırken sanitasyon ve sosyal mesafe şartlarına göre hizmet vermeli personel sayısı ve misafir sayısı buna göre revize edilmelidir.
- Menüler hazırlanırken az çeşit, sağlıklı ürünler ve sunum ön planda olacaktır.Bunların çok iyi organize edilip tüm dijital mecralarda son tüketiciye ve iş ortaklarınıza çok iyi aktarılması gerekir.
- Doluluk oranı ve gelir için yeni matrixler bulunmalıdır. Daha önceden olduğu gibi kişisel mesafe olmayan restoranlar, odalar, spa alanları olamayacağından ortaya çıkan doluluk ve gelir önceki yıllardaki raporlarla kıyaslanamaz. Bunun için yeni düzenlemeler gelmelidir. Örneğin misafirin maksimum bulunduğu noktalarda kişi başına düşen günlük gelir gibi.
- Toplantı salonları,restoranlar ve spa hizmetleri mesafe kurallarına göre yeniden planlanmalı ve tüm bu yeni oturma düzenleri ile krokiler yeniden çizilmeli ve tüm mcralarda revize edilerek bilgilendirme yapılmalıdır.
- Misafir ve pesonelin rutin sağlık kontrolleri yapılıp günlük olarak raporlanması ve işletmenizde bu konuda uzman dr ve ekiplerin bulunması gerekebilir.
- İletişim ve PR çalışmalarında ise bu süreçte yakınlarını kaybeden veya hasta olan kişilerin olacağı ekonomik , sosyal,finansal anlamda zor bir süreç olduğu göz önüne alınarak kullanılacak dil çok özenli olmalı görsellerde kalabalık gruplar ve pür neşe içinde olan insanlar kullanılmamalıdır.
- GOOGLE algoritmalarını değiştirecektir.Bu nedenle SEO performansınızı yakından takip edin.
- GOOGLE MY BUSINESS hesabınızı kontrol edin.Aktif olarak güncelleyin.
- Lokasyon hedefli reklam kampanyaları düşünülebilir.Programatik,CPP ve Sosyal medya reklamlarına bütçe ayrılabilir.
- Google Trends ‘i takip edin.
- GİZLENMEYİN!İletişimde kalın..
- Bu süreçte profesyonel destek almak çok önemli ve gereklidir.
- Detaylı bilgi için 0 543 9298108 numaralı telefonla iletişime geçebilir veya info@ondigitalya.com adresine email gönderebilirsiniz.