sektörel fuarcılık

Sektörel Fuarcılık Nedir? A’dan Z’ye Sektörel Fuarlar Hakkında Merak Edilenler

Sektörel fuarların isminden de çok rahat anlayabileceğimiz gibi, yalnızca tek bir alanı kapsayan ve o alan bazında düzenlenen fuarlar olduğunu görebiliriz. Örnek verecek olursak; moda ve tekstil fuarlarında, giyim, ayakkabı ve aksesuar ürünlerinin teşhir edilmesi sektörel fuar olduğunun bir çeşit göstergesidir. Aynı şekilde yapı ve inşaat teknikleri kapsamında organize edilen fuarlarda da iş makineleri ve inşaat malzemelerinden başka bir şey görmek mümkün olmuyor. Sektörel fuarlara katılımı daha çok o sektörle alakalı iş yürüten firmalar sağlıyor.

Sektörel fuarlar bir diğer ismiyle dikey fuarlar diye de anılabiliyor. Fakat kendi içlerinde farklılık gösterip kategorilere ayrılabiliyorlar. Bir başka örnek daha verecek olursak; büyük dikey yani sektörel fuarlar daha çok iş adamlarına yönelik gerçekleştirilen organizasyonlar olma özelliği taşıyorlar. Küçük dikey-sektörel fuarlar ise perakendeciliği hedef alıyorlar. Fuarcılık faaliyetlerinde iş yürüten uzmanlar, büyük dikey fuarlarda ihracatın gelişme şansının daha yüksek olduğunu belirtiyor.

İlginizi çekebilir: Sektörel Fuarlara Katılmanın 5 Avantajı

Firmalar Sektörel Fuarlara Niçin Katılım Sağlar?

Kurumsal firmaların, iş adamlarının ya da kadınlarının sektörel fuarlara katılması için pek çok sebep mevcut. Bunlardan birincisi şüphesiz, iş birlikleri kurmak ve network ağını genişletmekten geçiyor. Sektörel fuarcılık, iş ağını genişletebilmek adına diğer fuar türlerinden bir adım daha öne çıkıyor. Örnek verirsek tekstil alanında faaliyet sürdüren bir firma, Fransa’da açılışı gerçekleşen başka bir tekstil fuarına katılım sağladığında orada kendi sektöründeki kişi ve kurumlarla tanışıp iş birliği oluşturma ihtimali son derece yüksektir. Ayrıca adından da anlaşılabildiği gibi sektörel fuarlara yalnızca o alanı ilgilendiren müşteri potansiyelleri katılım sağlıyor. Doğal olarak hedef kitleye ulaşmakta bir o kadar kolaylaşıyor.

Fuar Sektörleri Nelerdir?

Fuar sektörleri nelerdir? Diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. O halde sizi bekletmeden bu soruyu yanıtlıyoruz. Fuar sektörleri oldukça geniş bir yelpazede yayılıyor. Bu yelpazeyi tekstilden mobilyacılığa, gıdadan plastiğe, makine-teknik malzemeden ayakkabı yan sanayiye, medikalden hırdavata diye açabiliriz. Kağıt-baskı matbaa ürünleri, enerji ısı havalandırma, mücevher sektörleri de bu seriyi takip ediyor.

Sektörel Fuarcılık En Çok Nerelerde Yoğunluk Gösteriyor?

Sektörel fuarcılığın hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğunluk gösteren bir alan olduğunu vurgulayabiliriz. İnternet üzerinde sektörel fuarcılık diye arama yaptığınızda, hemen hemen her bölgede etkinliğini sürdürdüğünü görebilirsiniz. Türkiye çapında, kozmetik, tarım hayvancılık, mobilya dekorasyon, yiyecek, avcılık, sanat turizm, yapı inşaat ve eğitim alanında düzenlenen fuarlar dikkat çekiyor. Aynı şekilde yurt dışında da medikal-sağlık, ambalaj, baskı-reklam, gayrimenkul, lojistik, otomotiv yan sanayii alanındaki fuarların öne çıktığını söyleyebiliriz. Bunları şu şekilde ele alabiliriz;

Türkiye’de Etkinliğini Gösteren Sektörel Fuarlar

Türkiye sektörel fuarcılıkta diğer ülkelerin gerisinde kalmamaya çalışıyor. Özellikle tekstil alanında düzenlenen fuarlar birçok bölgede dikkat çekmeyi başarıyor. Fuar sepeti bünyesinde İzmir fuarlarını incelediğinizde, ev tekstili ve moda sektöründe organize edilen fuarların öne çıktığını fark etmeniz zor olmayacaktır. Arkasından da turizm fuarları geliyor. Turizm alanındaki fuarlar başlıca turizm merkezlerinden biri olması dolayısıyla Antalya’da yoğunluk gösteriyor. Özellikle Antalya Turizm Fuarının her yıl binlerce ziyaretçi çektiğini belirtebiliriz. Ulusal ve uluslararası tur operatörleri, offline-online seyahat acenteleri, havayolları, ulaşım firmaları, konaklama tesisleri, gastronomi, hizmet-finans ve bilişim teknolojileri gibi turizm sektörünü kapsayan bu fuarı yurt içi ve yurt dışı olmak üzere pek çok kişi ziyaret ediyor. Tarım ve hayvancılık da, ülkemizde sektörel fuarcılık alanında ilerleme kaydeden bir başka alan olarak öne çıkıyor.

İzmir ve Bursa fuarlarını incelediğinizde tarım ve hayvancılık sektöründe fuarların yoğunlaştığını görebilirsiniz. Bursa’da bir de farklı olarak her yıl çocuk giyim sektörünü baz alan fuarlar organize ediliyor. “Junioshow” adlı fuarın 2018 yılında toplamda 63 ülkeden 24628 kişiyi konuk ederek iyi bir rakama ulaştığını da vurgulamamız gerekiyor. İstanbul’a geldiğimizde metrekare başına düşen kişi sayısının yüksek bir şehir olduğu düşünüldüğünde de, yurt içi çaplı sektörel fuarlarda diğer şehirleri geride bırakması da kaçınılmaz oluyor. Fuar sepeti bünyesinde İstanbul fuarları sekmesine tıkladığınızda istemediğiniz kadar sektör göreceğinize şüphemiz yok. Çiçekçilik fuarlarının İstanbul bünyesinde ilk sıralara yerleştiğini söyleyebiliriz. Ardından bu sırayı yapı inşaat, mobilya sanayii ve sanat fuarları takip ediyor. Sanat fuarlarının İstanbul’da her yıl ilgi gördüğünü eklememize gerek yok diye düşünüyoruz.

Yurtdışında Öne Çıkan Sektörel Fuarlar

Sektörel fuarcılık etkinliğini ağırlıklı olarak yurtdışı pazarlarında gösteriyor. Yukarıda da değindiğimiz gibi Fransa, Almanya ve İngiltere sektörel fuarcılığın adeta merkezi görevi görüyor. Fransa’ya baktığınızda yangın-güvenlik alanındaki fuarların dikkat çektiğini anlayabilirsiniz. Ayrıca Fransa’nın bir sanat kenti olduğunu düşündüğümüzde de, sanat fuarlarından geri kalmadığını söylememiz sizi şaşırtmayacaktır. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı her yıl binlerce sanatsevere ve ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. İngiltere’ye geldiğimizde de, ağaç işleme ve mobilya sanayii fuarlarının açık ara fark yarattığını görebiliriz. Ardından da yapı inşaat, otomotiv yan sanayii, boya kimyasal, gayrimenkul, güzellik ve kozmetik alanında organize edilen fuarlar geliyor.

KAYNAK : FUAR SEPETİ