Rusya’ya yaptırım bumerang oldu Avrupa’yı vuruyor
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı üzerine bu ülkeye yönelik getirilen tarihin en ağır yaptırımları kararı alanları vurmaya başladı.
Konuyla ilgili yapılan değerlendirmelerde yaptırımların bumerang gibi Avrupa’yı vurmaya başladığı belirtiliyor.
7 Mart’ta bir varil petrolün fiyatı 140 dolara, doğal gaz 260 dolara yükseldi. Hammadde fiyatları da aynı oranda artıyor. Chicago borsasında buğday fiyatı ton başına 450 Avro’ya yükseldi.
Fransa: “En kötüsü henüz gelmedi”
Fransız enerji şirketi Engie Başkanı Catherine McGregor, Fransa ve Avrupa, Ukrayna‘yı işgal ettiği için Rusya‘yı cezalandırmak isteyerek, eşi görülmemiş ölçekte ekonomik yaptırımlar uygulayarak piyasalarda tahmin edilemeyecek bir şok dalgasına neden olunduğunu söyledi. “Benzeri görülmemiş bir fiyat şoku bekleyebiliriz” diyen McGregor “En kötüsü henüz gelmedi” dedi.
Almanya: “Rus gazı kesilirse..”
İngiltere’de yayınlanan Spectator’de Wolfgang Münchau imzalı makalede Alman ekonomi bakanlığında yaptırımların ekonomik bumerang etkisinin bedelinin farkına varıldığını belirterek, AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in büyük bir tantanayla duyurduğu, gazetelerin de haber yaptığı tam bir Swift yasağının uygulanmadığını Rusya’nın da bunu aştığını, bu arada Batı’nın her gün Rusya‘dan 700 milyon dolarlık enerji ithal ettiğini belirterek “Rus gazının kesilmesi, Almanya‘nın tüm ekonomik modeli için maddi bir şok oluşturur” dedi.
“Bumerang etkisiyle Batı ekonomisini vuracak”
Japonya’nın en büyük finansal ve endüstriyel düşünce kuruluşu Nomura Araştırma Enstitüsü (NRI) Baş Analisti Takahide Kiuchi de, yaptırımların Avrupa ülkelerini ve Amerika’yı vurmuş olan yeni bir enflasyon ve fiyat artışlarına neden olacağını belirterek. “Yaptırımlar kaçınılmaz olarak Batı ekonomisini bir bütün olarak vuracak” dedi.
Kiuchi analizinde şöyle diyor: ” Bu yaptırımlar, başlatanlara karşı bir “bumerang etkisi” riskini de beraberinde getiriyor. Bu özellikle Avrupa için geçerlidir. Gelişmiş ülkeler Rusya‘ya yaptırım Çin ile Rusya arasındaki işbirliğini ve etkileşimi daha da derinleştirecek.”
AB’den ilk sinyal
Bu arada Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in birkaç gün önce Franceinfo’ya verdiği röportajda, Avrupa’nın Rusya’ya karşı uygulanabilecek mali yaptırımlarda artık sınıra geldiğini belirterek “Yapabileceklerimizin sınırlarına çoktan ulaştık” açıklamasını değerlendiren Rus siyaset bilimi uzmanı Vladimir Shapovalov, Borrell’in yaptırımlar konusundaki açıklamasının aslında bir sinyal olduğunu belirterek “Yaptırımlar Avrupa ekonomisini de en sert şekilde vuruyor ve hem Avrupa şirketlerine hem de Avrupa vatandaşlarına ciddi zararlar verecektir” dedi.
Shapovalov, Borrell’in açıklamasından önce bile çeşitli Avrupalı politikacılardan yaptırımların Avrupa ülkeleri için zor olduğuna dair sinyallerin geldiğini belirterek, “Özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Fransız firmalarının Rusya’dan ayrılmamasını tavsiye ettiğini, Alman siyasetçilerin Almanya ve AB ülkelerinin Rus enerji kaynaklarından vazgeçmeyeceklerine ilişkin açıklamalarını biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Avrupa havacılığı için zor zaman
Bu arada yaptırımlar nedeniyle Avrupa havacılık sektörü için zor zamanların öngörüldüğü ifade ediliyor.
Analiz firması ForwardKeys’in yaptığı araştırmaya göre, yaptırımlar ve hava sahalarının kapalı olması nedeniyle Avrupa’da hava ulaşımı haftalık bazda yüzde 23 daraldı. Bunun yanında AB-Avrupa arasındaki Transatlantik uçuşları da yüzde 13 düştü.
İspanya Balear’da rezervasyonlar yüzde 40 düştü
Öte yandan Balear Adaları’ndaki turist rezervasyonlarında yüzde 40’lık bir düşüş olduğu bildirildi.
Balear Adaları’ndaki otel şirketleri, Rusya‘nın Ukrayna‘daki askeri işgali nedeniyle geçen hafta Paskalya ve yaz sezonu için turist rezervasyonlarında yüzde 40’a varan düşüş meydana geldiğini söyledi.