Rus turist azaldı işten çıkarmalar başladı
Yerli turiste hitap eden başta Bodrum olmak üzere bazı tatil yörelerinde müşteri sıkıntısı çeken otellerde işten çıkarmalar yaşanıyor. Yerli tatilciler ise tesislerin pahalılığından vizesiz girilebilen ülkeleri tercih etmeye başladı. Alanya’da sektörün temsilcileri son durumu değerlendirdi…
Yenialanya.com’dan Şerife Çoban’ın Aydınlık gazetesinde yer alan haberine göre, Alanya’da Rus turist sayısındaki düşüş sebebiyle sezon beklentilerin altında geçiyor. Alanya turizm sektörü temsilcileri her karşılaşılan zorlukta personel çıkarmanın doğru olmadığını, kalifiye personel sorunu yaşamamak ve sektörün devamlılığını sağlamak için, uzun çalışma saatlerinde fedakarca çalışan emekçilere daha vefalı davranılması çağrısı yaptı.
‘EMEKÇİLERİMİZ OLMADAN İŞLETMELERİMİZ DE OLMAZ’
Alanya Turizm Tanıtma Vakfı ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, “Bodrum’da sezonun iyi gitmediği ve dolulukların düşük olması sebebiyle, maliyetlerin karşılanamadığı, personel çıkarmaların başladığını üzülerek okuduk. Bodrum gibi dünyaca ünlü bir beldenin bu duruma gelmesi ülkemiz adına da can sıkıcı. Bodrum yerli turistin çok tercih ettiği bir bölge ancak bu yıl ekonomik koşullar sebebiyle yerli turist sayısı azaldı. Türkiye’deki tesisler çok pahalı olduğu için, vizesiz girilebilen ülkelere akın var. Karadağ, Dubai, Mısır gibi ülkelerde, Türkiye’den daha ucuza konaklamak mümkün. Bu sezon süresince misafir akışı stabil bir şekilde devam etmedi. Bayram süresince yüzde 100 doluluk yaşandı, ardından rakamlar düştü. Bugün ve yarın için bakacak olursak yine yüzde 100 doluluk var, ancak bu doluluk ay sonuna kadar devam edecek diyemiyorum. Haftalık takip ediyoruz rezervasyonları. Avrupalı turist sayılarına baktığımızda, 2019 rakamlarının üstünde misafir aldığımızı görüyoruz. Ancak Rus turist sayımızdaki düşüş sebebiyle, sönük bir sezon geçiriyoruz. Her şey dahil sistemiyle çalışan tesislerin, maliyetlerle başa çıkabilmesi de hiç kolay değil. Enerji ve yakıt zamları da eklenince, binlerce kişiyi ağırlayan tesisler için korkunç maliyetler ortaya çıkıyor. Ekonomik koşullarımız bu şekilde devam ederse, baş edebilmek imkansız hale gelecektir. Sistem üzerinde düşünmek gerekir. Ancak her karşılaştığımız zorlukta, personel çıkarmaların yaşanması çok tatsız bir durum. Zaten personel konusunda zorluklar yaşıyoruz. Pandemi döneminde başka sektörlere kaptırdığımız insanlarımızı, sektöre yeniden kazandırmaya çalışıyoruz. Yaşadığımız ilk zorlukta alacağımız ilk tedbir personel çıkarmak olmamalı. Emekçilerimiz olmadan işletmelerimiz de olmaz. Sektörün devamlılığını sağlamak için, uzun çalışma saatlerinde fedakarca çalışan emekçilere daha vefalı davranmak durumundayız. Umarım sezonun devamında, her beldemiz daha yoğun zamanlar geçirir. Ekonomik koşullar daha normal hale gelir. Emeğimizin karşılığını alabildiğimiz sezonlar geçirmek dileğiyle” dedi.
‘OTELLERİN DOLULUK ORANLARI AZALIYOR’
Konaklı Turistik İşletmeciler Derneği (KONTİD) Başkanı Ali Orkan, “Ege kıyıları özellikle de Bodrum gibi destinasyonlar daha çok iç pazar misafirlerine hitap etmektedir. Artan ciddi maliyetler karşısında konaklama ve çarşı pazar gibi çok yüksek seyreden fiyatlar karşılığında iç pazar misafirleri de doğal olarak tatil alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kaldılar. Netice olarak da otellerin doluluk oranları azalmaktadır. Keza aynı yüksek maliyetler Alanya otelcilerini de etkilemektedir. Ancak bizlerin Ege kıyılarına göre farkı daha çok yabancı misafirlere hitap etmemiz olup, bizler artış oranlarında biraz daha dengeli hareket etmekteyiz. Bölge otellerimizde doluluk oranları yüzde 80-95 aralıklarında seyretmektedir. Ege bölgesi ve Kemer gibi bazı bölgelerde personel azaltmaları gözlemlenmektedir ancak Alanya bölgemizde böyle bir konu gündemde yoktur” diye konuştu.
‘BU PAHALILIKTA TALEBİN AZ OLMASI SÜRPRİZ DEĞİL’
Egzotik Tur sahibi Cengiz Topçu, “Bodrum, özelliği gereği yıllardır yerli tatilcilere hitap eden ve yaz sezonu Antalya bölgesi ile karşılaştırıldığında daha kısa olan bir bölgemiz. Ekonomik anlamda geçtiğimiz dönemde de zaten pahalı bir bölge olan Bodrum’un talep azlığı çekmesi ve böyle bir durumla yüzleşmesi sürpriz olmadı. Kurban Bayramı’nda en dikkat çekici durumu ise bir şekilde ülke içinde tatil imkanı bulanların geçmiş yıllara göre tatillerinden vazgeçmek yerine tatil sürelerini ekonomik nedenlerden dolayı kısaltmalarıydı. Diğer taraftan Alanya olarak konuya baktığımızda ekonomik anlamda halen çekiciliğini kaybetmemiş durumda. Bu nedenle yerli ve yabancı misafir sayısında hissedilir bir düşüş yaşanmıyor. Şu anda şehir içindeki otellerin doluluk oranları yüzde 90’ların üzerinde ve eylül ayı sonuna kadar böyle gideceği öngörülüyor. Antalya bölgesi ve özelinde Alanya, Ege bölgesine göre talebin oluşması konusunda daha şanslı. Alanya çevre otelleri ise Rusya ve Ukrayna’nın yokluğunu halen hissetse bile Almanya, Orta Avrupa ve İngiltere’den gelen talepler ile en azından işletmelerin devamlılığına şimdilik katkı sunuyor. Bu nedenle işten çıkarmalar henüz bölgenin gündeminde yer almıyor. Aksine halen kalifiye eleman sorunu birçok işletmede yaşanıyor ve yetersiz kadrolarla misafirlere hizmet verilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.
KAYNAK : GM DERGİ