Retro Pazarlama Nedir?
2000’li yıllardan sonra geçmişe duyduğumuz özlem biraz daha arttı diye düşünüyorum. 80’ler, 90’lar ruhu öyle farklı, zihnimizde hala öyle canlı ki…
Ne müziklerini, ne oyunlarını, ne filmlerini, ne modasını, ne de o dönemin yaşam tarzını bir türlü çıkaramıyoruz aklımızdan. Bana kalırsa bunun nedeni henüz teknolojiyle bu kadar içli dışlı olmadığımız için daha kuvvetli bir iletişimimizin olması, insan ilişkilerimizin daha sıkı fıkı olması. Hal böyle olunca elbette teknoloji de bundan nasibini alıyor. Medya dünyası, retro pazarlama diye bir kavram çıkarıyor karşımıza. Peki nedir bu retro pazarlama? Gelin, bu kavramı birlikte inceleyelim.
Retro Pazarlama Nedir?
Retro pazarlama; unutulmuş markaların, modellerin, ürünlerin, durumların canlandırılması ve yeniden hayat bulması için geliştirilen pazarlama stratejisidir. Bu şekilde insanların zihninde canlanan anılar tetiklenir ve insanların o ürünü almaya karar vermeleri amaçlanır. Bunu yaparken söz konusu markanın geçmişteki durumuyla bir paralellik kurmak gerekir. Markanın geçmişte kullandığı bir logo, bir ambalaj bile bu bağı kurmayı başarabilir. Eğer kurulamıyorsa da geçmiş dönemlere ait ürünlerin ve içeriklerin bulunduğu bir reklam vasıtasıyla retro pazarlama yapılabilir. Retro pazarlamaya nostalji pazarlama da denir.
Retro Pazarlama Örnekleri
Nokia’nın efsane telefonu 3310’u yenilenmiş haliyle piyasaya sürmesi, Nintendo’nun Pokemon Go ile herkesi sokağa dökmesi, İş Bankası’nın bizi geçmişe götüren Cem Yılmaz’lı reklamları son dönemin en iyi retro pazarlama örnekleri arasında sayılabilir.
Markalar Neden Retro Pazarlamaya İhtiyaç Duyar?
İnsanların tüketim alışkanlıkları doğrultusunda markalar sürekli rekabet halindedir. Bu rekabet içinde bazı köklü markalar etkisini korumak ve artırmak için retro pazarlamaya ihtiyaç duyarlar. Çünkü bu pazarlama yöntemi ile hem tüketicilere eski anıları hatırlatılır hem de onlarla marka arasında sıkı ve köklü bir bağ kurulur.
Neden buna ihtiyaç duyulduğu konusuna gelirsek, markalar bazen imaj değişikliği yapabilirler veya mevcut durumlarını daha farklı bir konuma getirmek isteyebilirler. Büyük markalar, ne kadar köklü bir marka olduklarını göstermek amacıyla bu yönteme başvurabilirler. Tüm bunların dışında ürün odaklı olarak düşündüğümüzde ise yıllar önce piyasaya sürülen ürünlerin satışını yapmak için ya da bir kampanyayı duyurmak için bu yönteme başvurabilirler.
Retro Pazarlama Ne İşe Yarar?
Geçmiş hepimizin hayatında büyük izler bırakır ve karşılaştığımız en küçük şey bile anılarımızı canlandırmaya, bizi özlem duyduğumuz şeyleri hatırlatmaya yardımcı olur. Markalar da çoğunlukla tüketicilerini duygusal olarak yakalamak ve bu rekabetçi pazarda bir şekilde tutunmak isterler. Günümüzde özellikle belli başlı markalar rakiplerini geçmek, kendi sektörlerinde bir adım öne çıkmak için “geçmişe özlem” silahını kullanarak retro pazarlamaya başvururlar. Bunun için de logolarından tutun da sloganlarına kadar geçmişte kullandıkları unsurları yeniden gündeme almayı veya onları güncele uyarlamayı tercih ederler.
Özellikle moda sektöründe sıkça karşılaşırız. Vintage kıyafetler, retro kazaklar bize nostaljik gelir ve diğer ürünlere nazaran daha çok sempati duyarız. Markalar bu şekilde geçmişle geleceği birleştirerek etkin bir strateji kurarlar. Özellikle sosyal medyada görülen retro pazarlama uygulamalarının birçok markaya satış ve pazarlama anlamında başarı getirdiğini söylemek mümkün.
Ben zaman geçtikçe retro pazarlamanın hayatımızda daha geniş bir yer kaplayacağını düşünüyorum. İyi bir stratejiye sahip olan birçok marka, retro pazarlamayı kullanarak ses getirmeyi başarıyor. Bu başarı gelecekte çok daha geniş bir trend yaratabilir.