Güçlü Rekabet İçin Güçlü İçsel Pazarlama
Günümüzün rekabet dünyasında kurumsallaşmış ve / veya kurumsallaşmaya hevesli , işletmelerin sürdürülebilir olması için olaylara farklı bakış açılarına sahip olması çok büyük bir avantajdır. En iyi olmak için sürekli beyin jimnastiği yapmaları zorunludur. Yukarıda bahsettiğim bakış açılarından biri de İşletme İçinde İçsel Pazarlama Uygulamalarıdır. İşletmelerin kendi kurum kültürlerine en uygun olacak şekilde İçsel pazarlama uygulama modellerini seçerek hazırlayacakları pazarlama matrisleri ile maksimum müşteri memnuniyetini elde edebileceklerdir.
İçsel Pazarlama Nedir?
İçsel Pazarlama, işletmenin iç pazar faaliyetidir. Diğer bir deyişle İçsel Pazarlama , işletmenin kendi çalışanlarına tüketici gibi görmesi, tüketici gibi davranması ve değer vermesidir. Pazarlamanın gurusu ve duayeni olarak bilinen Phillip Kotler “İşletme çalışanı ile müşterisi ilişkisinin sağlıklı ve başarılı gidebilmesi için işletmenin yani iş verenin çalışanına tatmin edici ücret , gerekli motivasyon ve ihtiyaç duyulacak eğitimlerini vermesi gerektiğini ” söylemiştir.
İşletmenin toplam kalite yönetimlerinde çokça bahsedilen 2 adet müşterisi vardır : “İç ve Dış Müşteri”… İç Müşteri işletmenin çalışanı iken , dış müşteri işletmenin satmış olduğu mal ve /veya hizmetini kullanan son tüketicidir. Dış Müşteriye giden yol iç müşteriden geçmektedir.
İçsel pazarlama anlayışının hüküm sürdüğü işletmelerde iç müşteri ile tabir edilen çalışanlar *bir TAKIM olarak hareket ederler ve güçlü bir Motivasyon oluştururlar,
*işletmenin satacağı ürün ya da hizmeti Benimsemeye çalışırlar,
*kendilerini tüketicinin Yerine koyarlar, tüketici ile İletişime geçerler ,
*konuşma tarzları Pozitif , Tutkulu ve Kibar dır ve en önemlisi de
*şirketlerine Sadık kalmaya tercih ederler. Aşağıdaki grafikte de İçsel ve Dışsal pazarlama kuramları ile işletme –çalışan ve tüketiciler arasındaki ilişki gözükmektedir.
Pazarlamanın önemini tekrar vurgulamak gerekir ise :İşletmenin kalbi olan maliyetleri düşürebilme ve karlılığını arttırmaya çalışan çok çok önemli bir departmandır.
İşletme maliyetlerinin en önemli payına çalışan maliyetleri eyer almaktadır. İçsel Pazarlamanın uygulama esaslarına bakıldığında İnsan Kaynakları Departmanı’na çok önemli bir rol düşmektedir. İnsan Kaynakları departmanı görevi gereği işe alım sürecinde doğru işe doğru insan yerleştirme politikası ile yaklaşması ve uygulaması gerektiğidir. Özellikle de yüksek kalitede çalışan ve emek sağlayan / sağlayacak aday veya çalışanına işe alması- başlatması , bu yetenekli kişilere sahip şirketlerin uzun vadede işletmeye kazandırılmasına katkı sağlaması gerekmektedir. Neden mi? Çünkü uzun vadede bu kaliteye sahip kalifiyeli çalışanlar işletmelere fayda sağlayacağı ve Katma Değer yaratacağı kesindir. Bu fayda ve değer şirkete “rekabeti güçlü bir şirket” algısı kazandıracaktır.
Kısaca toparlarsak İçsel pazarlama esasında bir yönetim şekli ve işidir. Güçlü rekabete sahip olabilmek için içsel pazarlama anlayışı işletme içinde üst kademeden en alt kademeye kadar herkesçe uyulması gerekmektedir. Kısacası bu anlayış benimsenmeli ve geliştirilmedir. İçsel Pazarlama ; Üst yönetimin tutumu ile başlayıp şirket kültürü ile harmanlanarak şeffaf ve yalın bir iletişim tekniği ile şirkette yer alan çalışanlarla beraber yeni katılacak adayların sağlıklı sosyalleşmelerine izin veren , çalışanlara sorumluluk ve görev sınırlarının dahilinde yetkilendiren , güçlü bir teknolojik alt yapısı ile şirketin sahibi olduğu kaynakların etkin ve verimli bir şekilde çalışmasını yardımcı olmaktadır.