E Turizm in Yeni Yönü
E Ticaretin Yeni Yönü
Salgın dönemini en verimli geçiren sektörlerin başında gelen e-ticaret platformlarında bu aralar bir hareketlilik söz konusu. Özellikle evlere kapandığımız bir dönemde neredeyse tüm alışverişimizi yaptığımız ve Türkiye’de pazaryeri denilince aklımıza gelen markalar, TÜRSAB’a seyahat acentası olmak amacıyla başvuru yapmaya başladı.
E-ticaret şirketleri aslında, geçtiğimiz dönemlerde TÜRSAB’a seyahat acentası olmak adına yaptığı başvurularda ret cevabı almıştı. Geçtiğimiz ocak ayının ortalarında yapılan yönetmelik değişikliği sonrasında ise gerekli koşulların sağlanması halinde, bu şirketlere seyahat acentası olma hakkı tanındı. Yeni dönemde de e-ticaret şirketlerinin, seyahat acentalığı sektörüne giriş yapması da konunun taraflarınca ‘rekabeti artırıcı bir girişim’ olarak yorumlanıyor.
Yönetmelik değişti
Bu durum aslında çok da yeni değil. Zira n11, ‘Seyahatin Uğurlu Adresi Turizm Seyahat Acentası’nın kuruluşunu 2014’te gerçekleştirmişti. Fakat TÜRSAB’tan aldığımız bilgi doğrultusunda Seyahat Acentaları Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmiş olduğu tarihten sonra n11 ismiyle anılan elektronik pazaryeri üzerinden anılı seyahat acentası, seyahat acentalığı faaliyetlerini an itibariyle gerçekleştirmiyor.
Bununla beraber bazı e-ticaret markalarının, seyahat acentası belgesi almak için TÜRSAB’a başvuruda bulunma hazırlıkları devam ederken; bu konudaki en somut adım ise Hepsiburada’dan geldi. Hepsiburada, 14 Ocak 2021 tarih ve 31364 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile konu netlik kazandıktan sonra yurt içi ve yurt dışı uçak bileti satın alabilme imkanı tanıyan Hepsifly markası ile seyahat acentası olmaya hak kazandı ve faaliyetlerine başladı.
TÜRSAB ne diyor?
TÜRSAB tarafından konuyla ilgili yapılan yorum, seyahat acentalığı hizmetleriyle seyahat acentası hizmeti sayılmayan diğer hizmetlerin bir arada satılması, pazarlanması veya tanıtımı, kanun ve ilgili yönetmelik hükmü gereği mümkün bulunmadığından, söz konusu kullanımların, mevzuata uygun hale getirilmesi amacıyla gerçekleştiği yönünde.
İlgili yönetmelikle bir seyahat acentası online satış kanalında seyahat acentası hizmeti sayılmayan hizmetlerin satış ve pazarlamasını yapamayacağı için, bu faaliyetlerini ‘ayrı bir adres üzerinden yürütme zorunluluğu’ şartı aranıyor. Kısacası TÜRSAB, “Bu itibar ile e-ticaret sitesi olarak anılan elektronik pazaryerlerinde ‘alt-domain’ olmadan seyahat acentası ürünleri satılması mevzuata aykırı” yorumunu yapıyor.
E-ticaret sitelerinin kamuoyunda elde ettikleri tanınırlık ile daha büyük bir kitleye hitap edebildiği için farklı bir alt-domain kullanmasındaki amaç, haksız rekabetin önüne geçmek olarak izah ediliyor.