E-Posta Pazarlamada Başarıya Ulaştıran İpuçları!
Bu makaleyi e-posta pazarlama kampanyalarınızın verimliliğini arttırabilmeniz için tavsiyeler sunmak amacıyla hazırlandı. İşte e-posta pazarlamada başarıya ulaştıran ipuçları!
E-Posta pazarlama; dijital pazarlamada uyguladığımız “hatırlatıcılar” sınıfına giren pazarlama çalışmalarından biridir.
∴
Konu edindiğimiz alanla ilgili; ürünümüz, hizmetimiz, içerik pazarlama çalışmalarımız veya ürettiğimiz farklı türde içeriklerimiz olur. Bu sayede o konuya odaklı bir kitle elde ederiz. İşte, bu kitleye düzenli veya düzensiz olarak kendimizi, ürünümüzü, hizmetimizi, içeriklerimizi hatırlatmak için e-posta kampanyaları yaparız. Ancak bazen kampanya kötü gidebiliyor veya yeterince verimli olmuyor. Çünkü kampanya sürecinde bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor.
E-Posta Pazarlamada Başarıya Ulaştıran Tavsiyeler
Bu makaleyi o sorunları nasıl düzeltebileceğinizi anlatmak yani e-posta pazarlama kampanyalarınızın verimliliğini arttırabilmeniz için hazırladım. E-posta pazarlama kampanyalarınızı iyileştirecek bu ipucu listesi;
- Teknik
- Teslimat
- Kampanyanın Açılma Oranını Arttırma
- Abonelikten Çıkış Oranını Azaltma
gibi ana başlıklar içeriyor.
O halde “Teknik” başlığı ile konuya giriş yapalım.
Teknik Konuda İpuçları
E-posta pazarlamada başarıya ulaştıran tavsiyelerin birinci ana başlığı olan “Teknik” konudaki ipuçlarını 6 alt başlıkta değerlendireceğiz.
1 ) İlk Kural; Yasalara Uygunluk
E-posta pazarlama kampanyalarında öncelikle Türkiye şartlarına yasal açıdan uygunluk sağlanmalı. Yani KVKK’ya ve İYS’ye uyacak şekilde e-posta pazarlama listesi oluşturmanız ve topladığınız bu verileri yasalara uygun şekilde depolamanız gerekiyor.
Bunun için öncelikle en güçlü siteleri inceleyebilirsiniz. Veya en son danışmanlık verdiğim ajansla beraber hazırlamış olduğumuz enkagurme.com sitesinin alt bölümündeki sözleşmelere göz atabilirsiniz. Bu arada bahsettiğim site bir e-ticaret sitesi. Uzman avukatlarla birlikte bu sözleşmeler, sitenin kategorisine göre ve yasaya uygun bir şekilde yapılandırıldı. Veriler toplanıp izinler alınınca, listeler otomasyon araçlarımızla e-posta pazarlama yazılımımıza otomatik olarak aktarılıyor. Oradan da İYS sistemine güncelleme gerçekleştiriliyor.
Bu arada Mysoft, Related Digital, Netgsm gibi firmalar aracı kurum olarak yazılımlarını İYS’ye uyumlu hale getiriyorlar.
2) Seçeceğiniz Yazılımın İhtiyaçlarınızı Karşılaması
Dolar kuruyla faturalandırma yapan Mailchimp gibi firmalar e-posta pazarlama kampanyaları için çok iyi hizmet sağlıyorlar. Fakat buna karşın sunucuları Türkiye’de olan, kurallara uygun çalışan, tam uyumlu ve TL fiyatlandırmalı alternatifler de var. Yerli çözümlerde panelin komple Türkçe olmasına ek olarak KDV faturalandırması da avantaj olarak görülmektedir. Bunların haricinde seçeceğiniz yazılımda; kampanya, liste oluşturma, veritabanı, analiz ve rapor, yapay zeka, segmentasyon, hazır şablon ve tasarım özelleştirme gibi özelliklerin de olmasına dikkat etmelisiniz.
3) Mobile Uyumluluk
Mobil uyumluluk konusu çok basit ve biliniyor olsa da aslında en zorlanılan konulardan biridir. Şöyle ki; bir e-posta pazarlama kampanyası her yönüyle (içerik vb.) mobile uyumlu olmalı ki mobil kullanıcılar rahatlıkla o e-postayı görüntüleyebilsinler…
Seçtiğiniz yazılımın mobil uyumluluğu; tasarım, kodlama, özelleştirme gibi bölümlerinin güçlü olmasıyla ilgilidir. Ayrıca tasarımcınızın web’e göre ayarlanmış görseller tasarlaması gerekiyor. Bir de mobile uyumlu e-posta pazarlama yapmak için, içerikleri kısa ve özetler halinde aktarmak önemli.
4) Görsellerin Yerine Alternatif Metinler
Görsellerden bahsetmişken alternatif metinlerden bahsetmemek olmaz. E-posta, kullanıcıya teslim edildiğinde görseller her zaman açılmaz. Bu durumun yaşanma nedeni kullanıcının bizi kişi listesine eklememiş olmasıdır. Diğer bir sebepse e-posta istemcisinin görselleri engellemiş olmasıdır. İşte, böyle bir durum yaşanırsa yani görseller ilk anda belirtilen bu sebeplerden dolayı açılmazsa görselin yerine, görseli açıklayıcı bir metin gözüksün diye görsel alt metni hazırlanmalıdır.
5) Dosya Boyutunun Azaltılması
Günümüzde mobil kullanıcı sayısı bir hayli fazla. Fakat internet hızı ve mobil cihazın hafızası gibi durumlar kullanıcı için sınırlayıcı olmaktadır. Bu yüzden de e-posta ile içerik aktarırken en düşük boyutlu içerikleri tercih etmeliyiz. Örneğin e-posta ile video göndermeyiz ama maili açanlar video içeriğe ulaşabilsinler diye üzerinde play/oynat düğmesi olan ve tıklandığında ilgili videoya giden bir görsel yollayabiliriz. Bu arada eklediğimiz görselin boyutu da düşük olmalı. Örneğin 1 megabyte boyutunda görsel yerine 90 kilobyte bir görsel kullanmalıyız. Böylece gönderdiğimiz e-postanın içeriği telefonda daha rahat görüntülenebilir.
6) Bağlantıların Takibi
İyi bir eposta pazarlama aracı kullanıyorsanız Google Analytics gibi bir araçla entegrasyonunu da sağlamalısınız. Böylece link takibi yapabilirsiniz. Bu durum pazarlama faaliyetinizin başarısını ölçmenizi de sağlar.
Teslimat İle İlgili İpuçları
E-posta pazarlamada başarıya ulaştıran tavsiyelerin ikinci ana başlığı olan “Teslimat” konusundaki ipuçlarını 8 alt başlıkta değerlendireceğiz.
1) Toplanan E-Postaları Kontrol Edin
E-postaları topladık diyelim peki bunlar işe yarıyor mu yaramıyor mu? İşte bunu kontrol etmemiz gerekiyor. Çünkü listede; hatalı yazarak bizden bedava içerik elde etmeye çalışanlar, spam saldırısı yapanlar, e-posta pazarlama kampanyası istemediği için yanlış e-posta yazanlar olabilir. Bundan kurtulmanın bir yolu var. Mesela Gmail, Outlook vs. gibi bir uzantıya sahip e-postaları kabul et / etme gibi bir kural koyarak veri toplayabilirsiniz. Öte yandan eğer bir B2B şirketiyseniz sadece kurumsal e-posta kabul edebilirsiniz. Ayrıca toplanan e-posta adreslerinin çalışıp çalışmadığını kontrol eden sistemler de var. Hatta e-posta pazarlama araçlarının çoğu bu testi ilk epostayı yollayınca yapar. Bounce yani geri dönen e-postaları ilk kampanyadan sonra silerseniz maliyet artışından kurtulabilirsiniz.
2) E-Posta Listesi Temizliği Yapın
Bir önceki başlıkta belirttiğim gibi listemizde bazen gereksiz e-postalar, kampanyalarımızı açmayanlar yani temizlememiz gereken hesaplar oluyor. Bunları bahar temizliği yapar gibi belli periyotlarda silmemiz gerekiyor.
3) Alan Adını Yetkilendirin
Verimli e-posta kampanyaları için alan adınızı yetkilendirmelisiniz. Çünkü alan adını yetkilendirmezseniz e-posta pazarlama aracının ip/dns gibi tanımlayıcılarını kullanmak zorunda kalırsınız. Bu da e-postalarınızın spam’e düşmesine neden olur. Kendi alan adınızı yetkilendirdiğinizde ise e-postalar sizin alan adınız üzerinden yollanır.
4) Kara Listeye Düşmemeye Dikkat Edin
Kara listeye genelde kötü davranış sergileyenler düşer. Şöyle ki spam yaparsanız, kullanıcılar tarafından şikayet edilirsiniz. Bu da kara listeye düşmenize neden olur. Ama bunun için denetim yapan sunucular var. Bundan kurtulmak için belirli aralıklarla IP değiştirebildiğiniz farklı bir alan adı veya IP kullanabilirsiniz.
5) Kullanıcıya İzin Verin
Eğer bir kullanıcı sizden kurtulmak istiyorsa, yani artık sizden e-mail almak istiyorsa o kullanıcının abonelikten çıkmasına izin verin. Hem bu sayede yukarıdaki sorunlardan da kurtulursunuz. Özetle; e-postadan çıkmak istiyorum bağlantısı ile kullanıcı arasında bir bariyer olmamalı.
6) Güncel Ve Etkileşimli E-Postalar Hazırlayın
Anlamsız ve güncel olmayan e-postalar yollarsanız açılma oranınız düşer. Ve bunu asla istemeyiz. Öte yandan e-postayı açanlar da bir şeylere tıklamalı… Bunun içinse kullanıcının tıklamasını, gezinmesini sağlayacak içerikler üretmelisiniz. Eğer bu mantıkla e-posta pazarlama yaparsanız koleksiyoncu tipteki kullanıcılar içeriklerinize tıklayacaktır. Veya e-postanızı sonradan okuma listelerine kaydedeceklerdir.
7) Kişi Listesine Eklenmeyi Talep Edin
Bir harekete geçirici mesaj ve taleple abonelerinizin sizi kişi listesine kaydetmesini sağlayabilirsiniz. Bu durum tüm e-postalarınızın öncelikli ve tam olarak görüntülenmesini sağlar.
8) Düzenli Olun
Bu benim de hatam fakat aslında biraz iş düzeni ve yoğunluğuyla alakalı bir durum. Eğer işiniz gerçekten işinizse ve tek işle uğraşıyorsanız, her şeyi disiplinli bir şekilde ve düzenli bir biçimde yapmanız lazım. Mesela her pazartesi sabah 9’da e-posta pazarlaması yapıp içeriklerini takipçilerine sunan bir uzman benden daha fazla iş yapıyordur. Çünkü insanlar e-maillerini gün içinde birden fazla kez bakıyorlar.
Kampanyanın Açılma Oranını Arttırma
E-posta pazarlamada başarıya ulaştıran tavsiyelerin üçüncü ana başlığı olan “Açılma Oranını Arttırma” konusundaki ipuçlarını maddeler halinde değerlendireceğiz. Buna göre e-posta pazarlamada açılma oranını arttırmak için şunlara dikkat etmelisiniz;
- Konunun özünü konu satırına girin. (açıklamaya gerek yok 🙂 )
- E-postayı tam vaktinde yollayın.
- E-postaları kitlenizle alakalı olarak yollayın.
- Düzenli epostanızı açanları ödüllendirin.
Abonelikten Çıkış Oranını Azaltma
E-posta pazarlamada başarıya ulaştıran tavsiyelerin dördüncü ana başlığı olan “Abonelikten Çıkış Oranını Azaltma” konusundaki ipuçlarını maddeler halinde değerlendireceğiz. Buna göre e-posta pazarlamada abonelikten çıkışları azaltmak için şunlara dikkat etmelisiniz;
- Çok fazla ve sık eposta göndermemeye dikkat edin.
- Abonelere güncelleme ve abonelikten çıkış izni verin.
- Aboneleri özelliklerine göre segmente edin.
- İçeriklerimizi belli aralıklarla değiştirin, farklılaştırın.
- Her şeye rağmen abonelikten çıkıyorlarsa biz kaybetmiyoruz. (Çok da takılmamak gerekiyor. 🙂 )
∴
Son olarak; tüm bu işlemlerle uğraşmak yerine işin uzmanı bir ajansla veya bir dijital pazarlama uzmanıyla çalışabilirsiniz. Böylece e-posta pazarlamayla ilgili tüm bu ihtiyaçlarınızın giderilmesini sağlayabilirsiniz. 🙂