digital ikiz

Dijital ve Fiziksel Dünya Arasındaki Köprü: Dijital İkiz

Son 5 yılın en önemli teknolojik gelişmesi artık kendimizle ve çevremizle ilgili her şeyi dijital ortama aktarabiliyor olmamız. Hazırlayacağınız yemeğe göre alışverişte nelerin satın alınması gerektiğini bildiren buzdolaplarından, tamire gitmesi gerektiğini hatırlatan hatta tamir randevusunu kendi başına ayarlayan çamaşır makinelerine ve arabalara, günümüzün ve geleceğimizin dünyasını temelden değiştiren nesnelerin interneti, yaratmış olduğu dijitalleşme ile birçok endüstriyi eşsiz bir dönüşüm sürecine almış durumda.

Adreslenebilir nesnelerin kendi aralarında oluşturduğu dünya çapında yaygın bir ağ ve bu ağdaki nesnelerin belirli bir protokol ile birbirleriyle iletişim içinde olmaları olarak tanımlanan nesnelerin interneti, “Dijital İkiz” teknolojisiyle beklenmedik bir görevi üstlenmiş durumda: Dijital ve fiziksel dünya arasındaki köprü!

Yapay zeka, bulut bilişim ve büyük veri analitiği gibi kavramları bir çatı altında toplayan dijital ikiz teknolojisi, aslında fiziksel dünyadaki bir cihazın, kişinin veya fabrikanın dijital dünyadaki simülasyonu. 

Dijital ikiz, bir cihazın fiziksel dünyadaki çalışma durumu ve şirket içindeki konumu gibi detayların ve gerçekleşen her türlü değişimin gerçek zamanlı veri sayesinde dijital dünyadaki kopyasına da yansıtılması demek. Aynı zamanda birçok kaynak ile kendisini sürekli eğiten dijital ikiz, süreçlerin ve cihazların tamiri ve optimizasyonunun yanı sıra hastalıkların teşhisi gibi birçok alanda kullanılabiliyor.

Dijital ikiz teknolojisi, fiziksel bir cihaz ile entegre olarak o cihazın sensör kullanan akıllı bileşenlerini kullanıyor ve o sensörlerden elde ettiği verileri işliyor. Akıllı bileşenler aynı zamanda bulut tabanlı bir sistemle entegre olarak sensörlerden gelen bütün verilerin akışını sağlıyor.

Dijital ikiz teknolojisinin potansiyelini tamamen açığa çıkarmak oldukça karmaşık ve zorlu bir süreç. Tüm cihazların birbirine bağlı olmasının yanında, bu cihazların düşünebilmesi ve otonom olması gerekiyor. Şu anda gelişmeler yapay zeka etrafında eğitilen veya eğitime dahi gerek duymayan matematiksel modellerle şekilleniyor. Bu da sürekli bilgi akışı sağlayan entegre bilgi sistemleri ve tüm kurumsal süreçlerde başarıyla uygulanabilecek güçlü teknolojiler gerektiriyor. 

Dijital ikiz teknolojisi üretim, enerji, sağlık, ulaşım ve inşaat gibi birçok sektörde kullanılabiliyor. Bir uygulamanın stabil olup olmadığına ya da kullanımının kolay olup olmadığına ışık tutabiliyor. Aynı zamanda simülasyon ortamında bir aracın aerodinamik açıdan en uygun tasarıma sahip olup olmadığını test edebiliyor.

Söz konusu olan ister mekanik ister elektronik ister yazılım veya sistem performansı olsun, dijital ikiz teknolojisi tüm bu bileşenlerin ilk aşamada tüm testlerini gerçekleştirebiliyor ve gerekli optimizasyonu yapabiliyor. Uçak motorları, trenler, açık denizdeki platformlar ve türbinler üretilmeye başlanmadan önce, tasarlandıktan sonra dijital ortamlarda test edilebiliyor.

Biraz gerçek dünyadan örnekler verelim. Brezilya menşeli traktör üreticisi Strata, tarımı dijital ikiz teknolojisiyle modernleştiriyor. Traktörlerini nesnelerin interneti sensörleriyle donatan şirket, ekipmanlarının performanslarını gözle görülür derecede artırabiliyor.

Traktörlerinin işlem süreçlerini gerçek zamanlı verilerle takip eden Strata, ekipman arızalarının önüne geçerek traktörlerinin çok daha uzun süre faaliyet göstermesini sağlıyor. Şirket aynı zamanda dijital ikiz teknolojisiyle yeni iş modelleri de yarattı. Bolca nesnelerin interneti sensörü kullanan şirket, çiftçilere mahsullerini yetiştirebilecekleri en uygun koşulu gösteriyor ve tarım alanlarının daha verimli olmasını sağlıyor. Bu iş modeli sayesinde çiftçilerin kullandığı tohum miktarında yüzde 21, gübre miktarında ise yüzde 19 azalma görülüyor.

Amerikalı basınçlı hava kullanan ürün üreticisi Kaeser, dijital ikiz teknolojisi sayesinde artık ürün değil, hizmet satıyor. Eskiden ekipmanları müşterilerinin alanına kuran ve kullanımını tamamen müşteriye bırakan şirket, kurduğu ekipmanların durumunu takip edebiliyor ve sabit tarife yerine şirketin kullandığı basınçlı hava üzerinden fiyatlandırma yapıyor.

Gartner firmasına göre, 2021 yılına kadar firmaların yarısı dijital ikiz teknolojisini benimseyerek yüzde 10 verimlilik artışı elde edecek. Dijital ikiz teknolojisinin sağladığı tüm faydalar göz önünde bulundurulduğunda, bu öngörünün gayet gerçekçi olduğunu düşünüyorum. Eğer şirketler verimlilik arıyorsa, dijital ikiz teknolojisi bunun için güzel bir seçenek.

KAYNAK: HBR TURKİYE

TAGS :