YAPAY ZEKA CHAT GPT

Chat GPT

Chat GPT yapay zeka uygulamasını duymuşsunuzdur. Şu an tüm dünya bu girişiminin Google ‘a rakip olup olamayacağını konuşurken Microsoft %49 hisseye karşılık 10 milyar doları şirketin %49 hissesini almak için gözden çıkardı bile
Ben de yönetim üzerine kafa yoran biri olarak yapay zeka Chat GPT’ye sordum: ‘’Kötü işletme yönetiminin özellikleri nelerdir?’’ . Türkçe dilini henüz tam hakim olamadığından ufak tefek tercüme düzeltmeleri yaptım ve yorumladım.
Kötü şirket yönetiminin özellikleri nelerdir Yapay Zeka?
1. Çalışanlar ve yönetim arasındaki kötü iletişim. -Geri dönüşlerin olmadığı, kimin neyi anlatmak ve ne yapmak istediğinin anlaşılmadığı bir curcuna durumu.
2. Yönetimde karar verme yetersizliği: En kötü karar kararsızlıktan iyidir. Yıllarca masada bekleyen projeler, fizibilitesi tamamlanmış, faydası maliyetini geçtiği ispatlanmış projelere başlama kararı alınmaması.
3. Kötü liderlik. Mikro yönetim anlayışı. Mobbingde sınır tanımama, vizyon eksikliği, beklentilerinin kimse tarafından anlaşılmaması, artı değer katacak işler yerine gereksiz işlere zaman ayırması. Zamanını berbat kullanması. Kendi yerine geçecek adayı bulup yetiştirmeme-sonsuza kadar şirket ve kendinin yaşayacağını zannetme durumu. Egoizm ve narsizmin yönetim katında şekil bulması.
4. Belirsiz veya stratejik vizyon eksikliği: Stratejiler uzun vadelidir, plan ve projeler, politikalar stratejilere uygun olmalıdır. Büyüme hedeflenirken norm kadroda küçülme yaşanmaz, yaşanıyorsa stratejilerin plan ve programlara uyumlu olmadığı anlaşılır.
5. Çalışan eğitiminin olmayışı.
6. Yönetim ekibinde sorumluluk sahibinin yokluğu. Sorumluluk – maddi beklentilerle uyuşmadığı durumlarda yönetici de işletmenin geleceği için daha az zaman, daha az emek harcayarak, riske girmeyerek günü kurtarmaya çalışmaktadır. Kurumsal yönetim ilkelerinden biri olan sorumluluk işletmede kötü kararlardan yırtamama durumu olarak kabul edilebilir yani ‘’kandırılmışız’’ özrünü kimse yemez.
 7. Performans ve sonuçların izlenmemesi.: Denetim ve izleme faaliyetlerinin lüzumsuz görülmesi. Hesap vermekten imtina eden bir yönetimin varlığı.
8. Kötü müşteri hizmeti. Çalışana nasıl kötü davranılıyorsa müşteriye o şekilde davranma. Bu tip davranışlar genelde sektörde üst seviyeye gelmiş, artık müşteri ihtiyacı kalmadığına, ne yaparsam satarım anlayışına sahip olan işletmelerde görülür.
9. Belirsizlik veya hedefsizlik: Yarın yapılacak işlerin ne olduğunun bilinmemesi, gelecek kaygısı yaşayan bir işletmenin içinde var olmaya çalışan çalışanlar ve çalışanları belirli hedeflere yöneltemeyen yöneticiler. Örgütsel nihilizm. #yapayzeka #gelecek #yönetim

chat GPT