turizmde markalaşma

Başarılı Marka Oluşturmanın 8 Kuralı

Marka; bir ürün ya da kurumu tanıtan, benzerlerinden ayıran o ürün ya da firmanın simgesi olan işaret ya da harflerden oluşur. Peki başarılı marka oluşturmanın kuralları nelerdir?

Marka bir ürüne, kuruluşa, hizmete, olaya ya da düşünceye dair zihinlerde oluşan algıdır. Marka oluşturma ise birinin zihninde, arzu edilen ‘algı’yı oluşturabilmek için yapılan bir dizi organize, sürekli ve uzmanlık gerektiren faaliyetlerdir. Bu arada tüketiciler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin yaklaşık %59’u bildiği markaları satın alma eğilimindeler.

Başarılı Marka Oluşturmanın Kuralları

Markalaşmanın olmazsa olmaz kuralları vardır. Bu kuralları bilmek ve markalaşma sürecini bu kurallara yönelik yönetmek başarı kazanmayı sağlar. Bu makalede başarılı marka oluşturmanın 8 kuralını aktaracağız.

1- Markanızın Hedef Kitlesini Tanımlayın

Marka oluşturmanın en önemli kısmı hedef kitleyi tanımlamaktır. Marka olarak ‘kime’ ulaşmak istediğinizi iyi belirleyin. Hedef tüketicilerimiz kim, neler yapıyor, ilgi alanları neler? Tüm bunları bilmek başarılı marka oluşturmak açısından önemlidir.

2- Markanızın Hedeflerini Belirleyin

Basit ve anlaşılır bir şekilde; markanızın amacını ve hedeflerini belirleyin. Marka olarak hedefiniz nedir? Ne yapıyorsunuz? Hangi ürün, hizmetleri ya da çözümleri sunuyorsunuz? Seçtiğiniz logo, slogan veya hazırladığınız içerikler, tasarladığınız karakterler, oluşturduğunuz sesler, verdiğiniz mesajlar hedefinizle bağlantılı olmalı.

3- Markanızın Rakiplerinden Farkını Belirleyin

Firmanızı ya da ürünlerinizi diğerlerinden farklı kılacak bir takım özellikler, unsurlar olmalı. Bunların ne olduğu üzerine düşünün ve bulun. Sonra da bunları vurgulayın.

4- Marka Mesajını ve Dilini Belirleyin

Özelliklerinizi ve hizmetlerinizi oluşturun. Sizi diğerlerinden ayıran özelliklerinizi ve yansıtmak istediklerinizi tutkuyla paylaşın. Buna ek olarak kendinize bir marka dili oluşturun. Resmi mi olacaksınız yoksa samimi mi? Nasıl bir marka kimliği oluşturmak istiyorsanız buna uygun bir marka dili belirleyin. Verdiğiniz tüm mesajlar bu dile uygun, özgün ve net olmalı.

5- Marka Kimliği Oluşturun

Kurumunuzu ya da ürünlerinizi/hizmetlerinizi dışarıya karşı yani var olan veya potansiyel müşterilere, paydaşlara karşı nasıl algılatmak istiyorsanız buna uygun bir kimlik oluşturmanız gerekir. Marka, kendisini nasıl tanımlamak istiyorsa kimliği de böyle olmalıdır. Markanın adı, logosu, kullandığı renkler, verdiği mesaj dili, konumlanması ve kurduğu ilişkiler markanın kişiliğinin toplamını oluşturur.

6- Tutarlı Olun

Duruşunuz ve verdiğiniz mesajlar her zaman birbiriyle tutarlı olsun. Çelişkili mesajlar vermeniz güvenilirliğinizin sorgulanmasına neden olur.

7- Markanıza Tutku Ve Duygu Katın

Markanın başarısında, kişilerde yarattığı algı önemlidir. Bu algılarda belirleyici rolü olan ise duygulardır. İnsanların duygularına dokunun. Güven ve ilham verin. Bu sayede insanları harekete geçirebilirsiniz.

8- İletişiminiz Sürekli Olsun

Hedef kitleniz ile istikrarlı olarak bağ kurun. Özgün ve kaliteli içerikler oluşturarak bunları geleneksel ve dijital mecralar üzerinden paylaşın. Bu arada bir içerik stratejiniz olmalı. Öte yandan marka içeriklerinizin sürekliliği ve tutarlığı konusunda özellikle dikkatli olun.

KAYNAK: https://www.brandingturkiye.com/basarili-marka-olusturmanin-8-kurali/

TAGS :