belek golf

Altı yüzyıllık gençlik iksiri: GOLF

Altı yüzyıllık gençlik iksiri: GOLF

15. yüzyılın başlarında ilk kez İskoçya’da oynanmaya başlanan golf; yüzelli yıl sonra, İskoçya Kraliçesi Mary’nin öncülüğü ile, kadınlar arasında da yayılmıştır.

17. yüzyılda Amerika’ya ulaşan golfün dünyadaki ilk kulübü 1744’te, Edinburgh’da “The Honourable Company” adıyla kurulmuş, yazılı ilk kurallarıysa 1754’te, o yıl kurulan “Society of St. Andrews Golfers” kulübünce yayımlanmıştır.

Yatırımcısı hazır proje: GOLF

Türkiye’nin Avrupa ve dünya golf turizmi alanında taşıdığı büyük potansiyel, yerli ve yabancı turizm yatırımlarınca iyi biliniyor. Yatırımcılarımız, şimdiye kadarki performanslarıyla, daha bugünden Avrupa’nın en başarılı golf sahaları arasına giren tesisler gerçekleştirdiler.

Kurulalı henüz sekiz yıl olan Türkiye Golf Federasyonu, dünya çapında oldukça önemli bir bilgi ve deneyim birikimine erişti. Bunu, uluslararası organizasyonlarda aldığı sonuçlarla da kanıtladı.

Federasyon, tüm bilgi, deneyim, uluslararası ilişki ve olanaklarını Türkiye golf turizminin en sağlıklı ve hızlı biçimde gelişmesi için kamu yönetiminin ve yatırımcılarımızın hizmetlerine sunuyor.

Yüz elliden fazla golf yatırımcısı yeni sahalar için şimdiden aday. Üstelik golf sahalarının ilk yatırımı da, yıllık bakım işletme gideri de, konaklama tesislerine oranla çok daha düşük. Turistik bölgelerde ilk yatırım maliyeti 4 – 4.5 milyon dolar; yıllık bakım maliyeti ise bu tutarın onda birinden az.

Turizmde yeni sezon: GOLF

Turistik tesislerimizin yılda 5.5 ay boş kalması, bu sektördeki istihdam ve geçim düzeylerine de yansıyor. Oysa Türkiye, Eylül – Mayıs döneminde Avrupa’da golf oynanabilecek sayılı bölgelerden. Bu alandaki atılımla tesislerimizin sezon dışı ve düşük yoğunluklu dönemlerini değerlendirebiliriz.

Türkiye’de aynı anda yedi farklı iklim yaşanabiliyor. Uzun sahil şeritleri ve zengin coğrafi çeşitliliğinin yanı sıra, bitki ve hayvan türleri bakımından tüm Avrupa kıtasıyla tek başına yarışabilecek güçte. Arkeoloji ve tarih açısından Türkiye’ye rakip bir başka ülke yok. Kültürel çeşitlilik ve mutfak zenginliği bunlara yepyeni fırsatlar ekliyor.

Bütün bu servetlerimizin üzerine Türkiye’nin yapacağı 100 golf sahası, mevcut yatırımların atıl kapasitelerinin değerlendirilmesine önemli katkılarda bulunacak. En yakın hedef: DOĞU AVRUPALI GOLFÇÜ

Son on yıldır Doğu Avrupa ülkelerinde de golf baş döndürücü bir popülerlik kazanıyor. Bu ülkelerden Bulgaristan şimdiden birçok şampiyonasını Türkiye’de gerçekleştiriyor. Aynı zamanda ülkesinin başbakanı da olan Vasile Tarlev’in başkanlığını yaptığı Moldavya Golf Federasyonu da, resmi şampiyonalarını Türkiye’de yapıyor. Batı Avrupa’nın kuzey ülkeleri yanında Ukrayna, Rusya, Baltık Cumhuriyetleri, Polonya, Macaristan ve daha birçok yeni golfçü ülke için de Türkiye önemli bir golf turizmi merkezi olabilir. Ama bunun için onlara sunacak yeterli sayıda golf sahasını yapmak zorundayız. İspanya ve Portekiz’in ardından Tunus ve Fas önemli ataklar yaptı; şimdiden bizim 6 katımız kadar golf sahalarına sahipler. Elimizin altındaki fırsatları biz değerlendiremezsek, Fas ve Tunus’a pek yakında Yunanistan da katılacak.
Türkiye, İspanya ve Portekiz’de Golf Turizmi, 2003  golf istatistik
 
Turizmde uyuyan dev: GOLF

Türkiye’nin bu kadar az yatırımla, bu kadar hızlı ve yüksek getiri elde edebileceği bir başka alan daha yoktur. Ama “ekonomimizin uyuyan devi” golfün ve golf turizminin uyandırılabilmesi için, öncelikle golf sahası yapılacak alanlar yatırıma açılmalıdır.

Hizmet yapıları ve alanlarıyla birlikte 18 delikli bir golf sahasının kurulması için gereken arazi 750 – 1000 dekardır.

Türkiye ekonomisine her yıl en az 2.5 milyar dolar katkı sağlayacak 100 yeni golf sahası için ayrılacak toplam alan, Çevre ve Orman Bakanlığı 2003 yılı verilerine göre 8514 hektar olan, bir yılda yanan orman alanından bile düşüktür.

Golf sahasının bakımı için en sıcak mevsimde, en sıcak yöremizde gereken günde 2500 metreküp su da, Türkiye’de turizme yönelik golf sahası yapılması gereken yörelerde fazlasıyla mevcut.
 
Sağlıklı, dengeli bir toplum için: GOLF

Belirttiğimiz bölgelerde yapımını önerdiğimiz golf sahalarının önemli bir bölümü golf turizmine yöneliktir. Ancak, bedensel ve ruhsal yönden sağlıklı ve dengeli bir toplum oluşturmak için, golf Türkiye’de de yayılmalıdır. Bunun için de, üyelere hizmet verecek kulüp sahalarının yanı sıra, büyük kent belediyelerimizin “kamuya açık golf sahaları” ve “golf atış eğitim alanları” yapımına ilgi göstermeleri gerekiyor.

Kurulacak golf sahaları kısa sürede ülkemizdeki aktif golfçü sayısını hızla 10 binlere ulaştıracaktır. Şimdiden uluslararası düzeyde hızla yukarılara tırmanan Türk golfü, her ülkenin en seçkin kesimlerinden oluşan geniş bir golf izleyicisi topluluğa Türkiye’nin tanıtımını en iyi biçimde yapacaktır.
 
Ormanların koruyucusu: GOLF

Golf sahaları, çevrelerindeki orman yangınlarına karşı aynı zamanda bir sigortadır. Çünkü Orman Genel Müdürlüğümüzün orman yangınlarıyla mücadele politikasının temel unsurlarını oluşturan “yangın riski yüksek ormanlık bölgelerde emniyet alanları açmak; yangınların çıkış ve yayılışını önlemek için yanma ısısı yüksek kısa boylu ağaççıklar ve çalılarla perdeleme bölgeleri oluşturmak,” aynı zamanda golf sahaları düzenlemesinde de geçerlidir.

Ayrıca çevre bilinci yüksek bir kesim olan golfçüler ve golf sahası çalışanları “gönüllü yangın gözcüleri”dir. Ülkemizdeki orman yangınlarının yüzde 95-98’ini oluşturan insan faktörünün eğitilip bilinçlendirilmesinde de etkili rol oynayacaklardır. Golf yatırımları bu bölgelerdeki istihdam ve gelir yetersizliği sorununa da doğrudan ve dolaylı çözüm olanakları sağlayacaktır. Golf tarihi boyunca hiçbir golf sahasında ve çevresinde yangın yaşanmamış olması asla bir tesadüf değildir.  
 

Golfün ve turizmin gönüllüsü: TGF

Türkiye Golf Federasyonu’nun girişimiyle, üniversitelerimizde golf antrenörlüğü ve yeşil alan agronomisi programları başlatılmıştır. Federasyonumuz bu alanlardaki destek çalışmalarının geliştirilmesini de düzenli görevleri arasında sayıyor.

1996’da kurulmuş dünyanın en genç golf federasyonu olan TGF, son yıllarda düzenlediği başarılı uluslararası şampiyonalarla dünya golfçülerinin dikkatini çekiyor. Daha kuruluşunun beşinci yılında, 2001’de ilk uluslararası organizasyonu “Avrupa Orta Yaş Erkekler Şampiyonası”nı gerçekleştirdi.

2002’den beri sürekli organize ettiği “Türkiye Açık Golf Şampiyonası” her yıl daha çok yabancı golfçünün katılımıyla yapılıyor. İlkini 2003’te yaptığımız “Avrupa Şampiyon Kulüpler Şampiyonası”nı 2005’te yine Türkiye’de düzenleyeceğiz; bu organizasyon şimdiden EGA takvimindeki yerini alması, Avrupa Golf yönetiminin bize duyduğu güvenin bir ifadesidir.

Federasyonumuzun öteki ülkelerin golf federasyonlarıyla geliştirdiği yakın ilişkiler şimdiden önemli sonuçlar vermeye başladı. Ulusal şampiyonalarını Türkiye’de yapacak ülkelerin sayısını hızla artırmaya kararlıyız.

Ülkenin yeni gelir kaynağı: GOLF

Yapılacak yeni golf sahalarıyla, TGF tanıtım yeteneğini ve gücünü daha da artıracak ve artan sayıda yabancı golfçüyü Türkiye’ye çekebilecektir. Amatör olsun, profesyonel olsun; turnuvalara katılan her golfçünün çok sayıda “izleyici taraftarı” vardır. Onlar da destekledikleri golfçü ile birlikte turnuvaya gelir.

Büyük ve zengin bir aktif sporcu kitlesinin yanı sıra her ülkede geniş izleyiciye sahip golfte uzmanlaşmış özel televizyon kanalları, radyolar ve dergiler, turnuvalar sırasında ev sahibi ülkenin tanıtımını özellikle turizm hedef kitlesinin kaymak tabakasına en etkili biçimde yapar. Bu olanağı Türkiye büyük saha yetersizliklerine karşın ancak son üç yılda kullanmaya başladı.

Olanaklarımız genişletildiği, projelerimiz desteklendiği takdirde; Türkiye Golf Federasyonu olarak, ülke sporuna ve kalkınmasına daha da fazla katkıda bulunmak heves, arzu ve azmindeyiz.

Gelin hep birlikte Türkiye’yi golf cenneti yapalım. Hep birlikte kazanalım.

Türkiye kazansın.

Türkiye Golf Federasyonu’nca Düzenlenen Uluslararası Organizasyonlar
(Federasyon kuruluş Tarihi: 1996)  
https://www.youtube.com/watch?v=-8XIMay5JVk
 

TAGS :