Akıllı telefon ve online kanallar turizmin geleceğinde ne kadar belirleyici?
Seyahat sektöründe dijitalleşmenin etkileri tartışılırken, yapılan son bir araştırma mobil iletişim araçlarının özellikle de akıllı telefonların ve online mecraların seyahat sektörünün geleceğinde ne derece belirleyici olabileceğine ilişkin ipuçlarını ortaya koydu.
Turizm sektörüne teknolojik altyapı hizmeti veren Amadeus şirketince 14 ülkede yapılan son araştırmaya göre, akıllı mobil telefonlar seyahat ve tatil aramaları ve satın alımlarında çok tercih edilen bir kanal değil.
Akıllı telefon seyahat aramalarında son sırada
Araştırmaya göre Almanya’da seyahat arayanların sadece yüzde 14’ü aramalarda akıllı telefon kullanıyor. Yüzde 12’lik bir kesim ise seyahat aramalarında tableti tercih ediyor. Almanya’da seyahat arayanların yüzde 73’lük büyük bölümü ise bilgisayar ya da dizüstü bilgisayar kullanıyor.
Seyahat ve tatil aramaları ve alımında Almanlar kadar geleneksel yöntemleri tercih etmeyen ve dijital kanalları daha fazla kullanan İngiliz vatandaşları arasında bile seyahat aramalarında akıllı telefon kullanım oranının yüzde 21 olması, mobil telefonların sanılanın aksine bu alanda çok da tercih edilmediğinin göstergesi olarak kabul ediliyor. Buna karşılık İngilizler seyahat aramalarında yüzde 17 oranında tablet, yüzde 61 oranında ise bilgisayarı tercih ediyorlar.
Seyahat ve tatil aramalarında akıllı telefon kullanımının önemli bir turizm destinasyonu olan İspanya’da ise yüzde 24 olduğu görülüyor. İspanyolların yüzde 10’u seyahat aramalarında tablet, yüzde 66’sı ise bilgisayarı tercih ediyorlar.
Tatil ve seyahatleri planlama aşamasında karar verirken başvurulan kanallarda da online kanalların sanılanın aksine büyük oranda tercih edilmediği de Amadeus araştırmasında ortaya çıkan bir diğer ilginç sonuç oldu.
Influencer, blogger değil; eş, dost, akraba
Almanların yüzde 45’i tatil ve seyahatlerini planlarken arkadaş ve akrabalarının görüşlerini temel aldığını belirtirken, televizyon reklamları Almanlar arasında yüzde 33 ile ikinci sırada, seyahat dergileri yüzde 24 ile üçüncü sırada yer aldı. Buna karşılık seyahat blog sayfaları ve internet siteleri yüzde 23 ile dördüncü, son yıllarda popülaritesi artmış gibi görünen seyahat influencer’leri ise yüzde 11 ile beşinci ve son sırada yer aldılar.
Tatil ve seyahat tercihlerinde arkadaş ve akraba görüşlerinin İspanya ve İngiltere’de yüzde 54 ve yüzde 48 ile ilk sırada yer aldığı dikkat çekiyor. İspanya’da buna karşılık blog ve internet sayfaları yüzde 52 ile ikinci sırada gelirken, İngiltere’de de blog ve internet sayfalarının tercih oranının yüzde 30’da kaldığı görülüyor.
Influancer ve sosyal medyanın ise İngiltere’de yüzde 13, İspanya’da ise yüzde 14 ile son sırada tercih edildiği dikkat çekiyor.
Öte yandan Amadeus araştırmasına göre Almanların önemli bir çoğunluğu online kanallardaki seyahate yönelik hizmet ve sunumların daha da iyileştirilmesinden yana.
Araştırmada görüşlerine başvurulan Almanların yüzde38’i seyahatle ilgili internet sayfalarının daha da kişiselleştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Yüzde 49’luk bir bölümünün ise bunun için kişisel bilgilerini daha fazla paylaşmaya hazır olduğunu beyan ettiği görülüyor.
İnternette seyahat aramalarında ana etken; fiyat
Amadeus araştırmasının ortaya koyduğu bir diğer sonuç ise online kanallar üzerinden seyahat ve tatil arayanların büyük bölümünün fiyat odaklı hareket ettiği. Buna göre Almanların yüzde 68’i uygun fiyatlı seyahat ürünü aramak için tarama yaptığını beyan ederken, yüzde 32’si farklı firmaların ürünlerini görebilmek için, yüzde 14’ü ise fikir edinebilmek için bu kanalları kullandığını ifade etti.
Bu arada Amadeus araştırmasına göre seyahat ve tatil aramaları için gereksinim duyulan zaman da giderek artıyor. Araştırmaya yanıt veren Almanların yüzde 23’ü internetten tatil ve seyahat araştırması için eskisinden daha çok zaman harcadığını belirtti.
Yüzde 26’lık bir kesim giderek daha az zaman harcadıklarını, yüzde 49’luk kesim ise internette tatil veya seyahat aramaları için harcadığı sürede bir değişiklik olmadığını kaydetti.